Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя

...
Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя
Коментари Харесай

Майка с бебе от Харкив: Моят балкон е идеално място за картечница

Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя даде особено позволение на Клуб Z да разгласява Дневника ѝ на български.

13 май 2024 година
Как сте там? Питат ни хора от цял свят.  Нас, харкивчаните.

Ние сме обикновено. Не се предаваме. Вярваме в ЗСУ (Въоръжените сили на Украйна – бел. прев.) и се молим за нашите момчета.

Битките в предградията са непрекъснати, чуват се и тук, най-малко при нас, в Салтивка.

Както казваме тук: „ Думка “.

Всички мои познати тези дни се обаждат на фронта на „ своите “, питат от какво имат потребност. Желанието да помогнем с каквото и да е напряко ни влудява – подобен, типично харкивски „ сърбеж “.

Жените на кучешката площадка половин час през днешния ден спориха какво оръжие би трябвало да раздадат на харкивчани – автомати или пушки. Олена, майката с бебето, споделя:

„ Моят балкон е идеално място за картечница. “

Това приказват хората в действителния живот.

А във виртуалното пространство в същото време става нещо учудващо. Само за вчерашния ден аз получих дванайсет разнообразни известия във тип на скрийншоти от разнообразни „ водачи на отзиви “.

– Събирайте куфарите! Крийте се! Утре – окупация!

Не разбирам защо се прави това. В Харкив тези неща „ не работят “.

Когато съмнителните телеграм-канали пишат “съдиите и прокурорите ги изтеглят от града! “, ние просто се обаждаме по телефон на прочут арбитър:

– Как си?

– Нормално.

– В града ли си?

– Да.

И това е. „ Предателството “ е анулирано.

Всяко едно „ вливане “ на дезинформация може да бъде тествано за една минута. От началото на вражеското нахлуване не съм видяла нито суматоха, нито нервност. Както и нито една опашка или затворен магазин.

И най-сетне: Харкив беше, е и ще бъде украински град. Преди да прочета мерзката дописка на артиста Антин бях сигурна, че това е аксиома за всички. Оказа се, че не е.
Гадост.

(Украинският артист и публицист Антин Мухарски, който в този момент гастролира в Испания, на 11 май във Фейсбук разяснява оповестените по-рано в мрежата видеа и фотоси, направени същия ден в Харкив от украинския фотограф Ян Доброносов.

„ Докато няма коли и обстрели, зрелостниците се готвят за бала “, написа Доброносов.

На видеото са зрелостници, които репетират валс на улицата в центъра на Харкив, а техният хореограф на съветски разяснява танца и стъпките им.

Въпросният артист написа, че това е апел към руснаците „ да избавят „ съветският свят “, а в отговор получава купища възмутени мнения от жителите на Харкив, в които те го поучават да не дава ум от непозната страна, а да се върне в Украйна и да се срещне в Харкив с тези деца, които избраха да останат в родината си и да оказват опозиция, да живеят същински собствен живот в своя град, а не да чакат руснаците – бел. прев.).

---

На 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна. От първите часове на нашествието Харкив непрекъснато е под обстрел и бомбардировки. Към началото на 2022 година популацията на Харкив е повече от 1,4 милиона души, което го прави втория по величина град в Украйна. След 24 февруари стотици хиляди са принудени да изоставен града, преселвайки се в други райони или напускайки страната.

Но въпреки всичко през днешния ден в града живеят стотици хиляди хора. Как оцеляват те в днешните условия, по какъв начин се пробват да живеят пълноценно и почтено ни споделя във „ Военният дневник на една харкивчанка “ украинската журналистка и писателка Анна Гин. 

Превод Валентина Ярмилко
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР